17-09-04

Hoe het ook kan - schaarbeek@mail.be

Steeds terugkerend geweeklaag, oeverloze theoretische discussies, ... komen we niet beter op straat?
Ook in onze Brusselse buurt leek het een aantal jaren geleden uit de hand te lopen: gore grauwe straten vol vuilnis, onbestrafte overlast, steeds meer ergernis en isolatie. Niemand leek nog buiten te komen.
In plaats van te gaan zagen en klagen bij het gemeentebestuur, kwamen een paar buurtbewoners samen. Rotverwende inwoners wie we zijn, leerden we opnieuw zelf de handen uit de mouwen steken. We veegden opnieuw voor eigen deur én voor die van de minder-mobiele buren. Het startschot werd gegeven met een grote buurtschoonmaak tijdens de autoloze zondag.
Enkele maanden later plaatsten we sparren in de wijk. De bomen kregen we van de gemeente, de versieringen werden gemaakt door jongeren en ouderen van de buurt. Voordien hadden ze elkaar nooit gezien, nu hebben ze elkaar leren kennen.
Nog een paar maanden later, wegwerkzaamheden die verschillende maanden aanslepen. In plaats van te zeuren, grijpen we de kans: de straat is toch afgesloten, laat ons een feest organiseren.
Intussen volgden verschillende straten deze aanpak. Mensen hebben elkaar weer leren kennen, lachen en praten weer met elkaar en durven weer buitenkomen.

09:26 Gepost door 3 juli comit | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Inderdaad, klagen helpt niet meer ! Sta op ! Inderdaad, klagen helpt niet meer ! De discussie over welk alternatief voor extreem-rechts moet vertrekken van dit soort positieve locale ervaringen in wijk, school of bedrijf. Niet alleen in Schaarbeek, ook in de Toekomstwijk aan de Dampoort in Gent broeien dit soort ervaringen. Na de eerste vergadering in Brussel werd de sociale economie gepromoot als antwoord op (zie http://www.indymedia.be/news/2004/07/86713_comment.php#86733) Welnu sinds 2 jaar onderhoudt buurtcomité De toekomst een boerenmarkt op het plein Halve Maanstraat Spijkstraat. De idee van deze markt komt voort uit de globalistenacties O19 in Gent en uit de zoektocht van De toekomst naar een geschikte manier om mensen samen te brengen. De markt is niet alleen een economische steun vanuit een gentse volkswijk voor een toekomst voor onze landbouwers, maar vooral een wekelijkse publieke plaats midden onze wijk om te babbelen, mekaar te ontmoeten en problemen en weetjes uit te wisselen. Een toekomst voor onze boeren en boeren voor de Toekomst. Op 25 oktober geven wij onze maandelijkse koffie vanaf 9 uur 's morgens. Wie wat vroeger naar gent wil afzakken en eerst een pot koffie wil meepakken, kom maar af ! Zo kunnen wij een prachtig wijkinitaitef aan U voorstellen als opwarming voor de vergadering.
Info 0497/23.07.60. carineraf@pandora.be
Afspraak Halve Maanstraat/Spijkstraat Gent 9u 25 oktober. Vlak bij station Gent Dampoort. Antwerpse Steenweg richting Sint-Amandsberg. Tweede straat links aan de turkse bakker.

Gepost door: Raf Verbeke | 17-09-04

Ga werken !! Wat een bullshit deze site! Waarschijnlijk gemaakt door een aantal punkers, allochtonen of andere werklozen. Begin een leven! Zoek een baan en hou je bezig met dingen die veel belangrijker zijn. We leven in een democratie en geen enkele stinkdier kan dit veranderen. Mensen zoals jullie kosten de gemeenschap al veel te veel geld. Geld wat beter gebruikt kan worden om al die illegalen retour afzender te sturen, of voor betere/meer wegen en parkeerplaatsen. Europa Verloederd, Stop de Verloedring, Eigen Volk Eerst, Altijd en Overal ! En dat voor een Hollander !

Gepost door: Robert de Waard | 19-09-04

25 SEPTEMBER natuurlijk boerenmarkt De Toekomst is 25 SEPTEMBER natuurlijk en niet oktober zoals verkeerdelijk gemeld in reactie. Als de webmaster dat in het bericht zelf kan veranderen graag. Welkom dus om 9 u voor een pot koffie.
raf

Gepost door: Raf Verbeke | 19-09-04

De commentaren zijn gesloten.