21-09-04

Politiek is nodig - Rik Rottger

Vlak na de verkiezing was het in de KVS een zoveelste denkdag. De jonge mensen die daar aan politiek DOEN, werden de zaal uitgejaagd met een negativisme en wantrouwen dat een bepaald soort links vandaag graag cultiveert. Zelf Rik van Cauwelaert was er in Knack door aangedaan. Ik hoop dat dit niet weer zal gebeuren. Men vergist zich van vijand. Democatie begint op het forum. Wees dus waakzaam dat dit project helend werkt en het defaitisme niet vergroot.
Stop ook met het leuteren over de centrumsteden en die netwerken. Het substraat voor het Blok zit overal niet in de centrumsteden. Durf (ik weet dat ge dat kunt) ook wat ouderwets socio-economisch te denken. Gasten in Molenbeek willen geen thee drinken in een buurthuis of basketten, ze willen werk! Dat de overheid daar dan ook geld voor geeft ipv buurtprojecten en sportvelden. Dat is nodig, maar men doet alleen aan symptoombestrijding. De verzuurde bejaarde wordt niet zoeter van een jeugdhuis (het lawaai, meneer) of marokaan een slamdunk te zien maken ('t is zo een agressieve sport, meneer). So what, het gaat ons hier niet om die verzuurde en zijn virtuele wereled van schijnredenen en zwarte rook om zijn rechtse ingesteldheid te verhullen. Het moet ons gaan om de objectieve problematiek van sociale verhoudingen en herverdeling. Dat zal geen enkel buurtcomité zonder politiek kunnen veranderen.
Volgens mij moet het in Gents dus meer gaan over wat extreem-rechts betekent voor een individu: zijn omgaan met collectieve voorzieningen (de Stad-Staat), zijn verwachtigen hiertegenover (de Politiek) en zijn bergrip / "perceptie" hiervan (via de Media). Aan al deze dingen is gedacht in de opzet van de bijeenkomst. Waak erover!
En maak van partijen en partijmilitanten geen paria's. De weerstand wordt klein en we hebben ze die nuttige idioten nog nodig. Ik weet waarover ik spreek.

10:40 Gepost door 3 juli comit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.